Čiščenje pečice s sodo bikarbono

Čiščenje pečice s sodo bikarbono in alkoholnim kisom – zakaj

Sveze pecivo v pecici

Naravna čistila, kamor spadata tudi soda bikarbona in alkoholni kis, so enako učinkovita pri čiščenju mastnih in dolgotrajnih madežev. Le malce več časa si je potrebno vzeti za čiščenje, saj moramo sestavinam dati dovolj časa, da učinkujejo. In če nam je pomembno, da naša pečica nima ostankov umetnih čistil, saj le-ta lahko pridejo neposredno v stik s hrano, nam čas ne bo predstavljal nobene ovire. Čiščenje pečice s sodo bikarbono poskrbi za nestrupena in varna živila. Pripravljena hrana v tako očiščeni pečici pa bo imela tudi naraven vonj in okus.

Sestavine naravnih čistil in predpriprava

Sestavine za ciscenje pecice 2

Za čiščenje pečice s sodo bikarbono in drugimi naravnimi čistili potrebujemo naslednje sestavine in pripomočke:

  • sodo bikarbono
  • alkoholni kis in/ali sok limone
  • detergent za posodo
  • vodo
  • vlažno krpa za čiščenje
  • ščetko ali gobico za pomivanje posode
  • zaščitne rokavice
  • plastično ali silikonsko lopatko
  • plastenko s pršilko

Kako pripraviti pasto iz sode bikarbone in vode

V posodi zmešajte 3/4 skodelice sode bikarbone in 1/4 skodelice tople vode. Mešajte toliko časa, dokler ne dobite paste, ki jo je mogoče enostavno namazati. Po potrebi prilagodite razmerje obeh sestavin, dokler ne dobite mazljive paste za čiščenje pečice s sodo bikarbono. V primeru debelejšega sloja umazanije lahko dodate pasti še 2-3 žlice kisa. Količino sode bikarbone prilagodite velikosti pečice - večja pečica bo potrebovala več paste. 

Kako pripravite pršilko z alkoholnim kisom

Ciscenje pecice

Pršilo pripravite iz enakih delov vode in kisa. Če vas moti volj po kisu, lahko dodate dve do tri kapljice eteričnega olja. Zlasti priporočljivo je eterično olje čajevca, ki deluje kot antiseptik in naravni razmaščevalec.

Predpriprava

Iz pečice odstranite vse rešetke, kamen za pico, pekače, termometer in vse ostalo, kar imate v pečici. Tudi ostanke hrane, koliko gre (lahko si pomagate z lopatko). Vse to je zelo pomembno za čiščenje pečice s sodo bikarbono.

Pomembno: To morate storiti tudi, če uporabljate samočistilno funkcijo pečice. Vročina namreč lahko med ciklom čiščenja poškoduje predmete, ki jih niste odstranili.

Čiščenje pečice

Malo umazana pečica

Soda bikarbona namazana v pecici

Tovrstno čiščenje je primerno za tiste pečice, v katerih se ne nahaja trdovratna umazanija.

  • Pasto za čiščenje pečice s sodo bikarbono nanesite z mehko gobico (še boljše z rokami, ki jih zaščitite z rokavicami) na steklo in druge dele pečice (razen grelne površine, morebitne odprtine v pečici pa zaščitite s folijo). Poskrbite, da bo celotna pečica prekrita z njo.
  • Počakajte vsaj 12 ur, še boljše pa čez noč, da pasta zmehča vso zasušeno mast.
  • Vzemite vlažno krpo in očistite čim več paste iz pečice. Pasta bi načeloma morala iti z lahkoto stran, na delih kjer se je zasušila, pa si pomagajte s plastično lopatko.
  • Pomembno: Izogibajte se močenju tesnil vrat pečice. Ob čiščenju z grobo stranjo gobice, če jo uporabljate, bodite pozorni, da ne poškodujete sten pečice.
  • Z alkoholno pršilko poškropite dele, kjer je pasta še vidna. Kis bo tvoril reakcijo s sodo bikarbono. Le-ta se bo začela rahlo peniti.
  • Z vlažno krpo obrišite tudi to.
  • Ponavljajte, dokler ne odstranite vse pene.
  • Po potrebi lahko pečico še enkrat zbrišete s kisom oziroma z mešanico kisa in vode.
  • Na koncu pustite vrata pečice odprta, da se vonj po kisu razgubi.

Zelo umazana pečica

Posoda  z vodo v pecici

Ta metoda je super, saj se v pečici ustvari para, ki zmehča maščobo in ostalo umazanijo ter olajša čiščenje pečice s sodo bikarbono pri trdovratnih umazanijah.

  • Pečico segrejte na 200 stopinj.
  • V posodi, ki je odporna na visoke temperature, zmešajte 4-5 žlic kuhinjske sode bikarbone z 1 litrom vode. Dodate lahko tudi 4-5 žlic kisa.
  • Posodo postavite v pečico, zaprite in počakajte 30 do 40 minut.
  • Izklopite pečico in počakajte, da se malo ohladi.
  • Z mehko gobico nanesite pasto na vse umazane dele in počakajte le nekaj minut.
  • Vse površine obrišite z vlažno krpo.

V primeru, ko je pečica zelo umazana predlagamo, da uporabite obe metodi: najprej s pomočjo pare zmehčajte maščobo, nato pa še dodatno očistite stene pečice s pasto in pršilom, da vam postopka s paro ne bo potrebno ponavljati. Tako je čiščenje pečice s sodo bikarbono najbolj učinkovito.

In še: Tudi ob robovih gumbov pečice se zna nabirati umazanija, ki jo lahko odstranite s pršilom, z zobotrebcem in vlažno krpo.

Čiščenje rešetke

Ciscenje resetke pecice

Rešetko pečice lahko najbolj učinkovito operete tako, da jo namočite v kadi. Madeži se bodo na tak način zmehčali in jih boste na koncu lažje lahko odstranili.

  • položite dve stari brisači na dno kopalne kadi (da se kad ne zdrsa) in položite rešetke nanju
  • natočite vročo vodo in pol skodelice detergenta (ki ga vmešajte v vodo, da se raztopi) tako visoko, da se rešetka potopi v celoti
  • namakajte rešetko vsaj 4 ure, še boljše čez noč
  • z mehko gobico obrišite namočene madeže in postopek ponovite, v kolikor je nekaj madežev ostalo (lahko tudi z detergentom)
  • sperite z vodo in obrišite do suhega
  • Pomembno: Če rešetke potrebujejo temeljitejše čiščenje, nanje nanesite čistilno pasto iz sode bikarbone. Uporabljajte jo samo na rešetkah iz nerjavečega jekla, saj lahko soda bikarbona razbarva aluminij. Tako čiščenje pečice s sodo bikarbono ne bo postalo nočna mora.

Na koncu zgoraj omenjenih obeh postopkov bo pečica bleščeče čista – in to brez uporabe škodljivih kemikalij ali hudega napora!

Preventiva

Posoda s pokrovom

Kaj pa lahko naredite, če bi želeli preprečiti, da bi se vaša pečica sploh umazala? Nemogoče, boste rekli? Ne ravno. Za vas smo pripravili nekaj splošnih napotkov:

  • V pečici hrano pecite ali kuhajte v zaprtih posodah (npr. keramična s pokrovom, pododa pokrita z aluminijasto folijo). Ko se hrana v pečici kuha, tekočina v živilih izpareva. Morda je to izparevanje na videz podobno vodni pari, a hlapi v resnici vsebujejo tudi ogromno maščobe. Prijemanju maščobe na stene pečice se zato lahko izognete tako, da pokrijete posodo s pokrovom. Čiščenje pečice s sodo bikarbono po kuhi zato ne bo potrebno.
  • Med peko v pečici pustite rezervni pladenj. S tem boste prav tako dosegli, da kasnejše čiščenje pečice skorajda ne bo potrebno, saj bo rezervni pladenj zadržal večino maščobe, ki bo »ušla« iz živila. Poškropljen pladenj boste tudi veliko lažje očistili, saj ga lahko vzamete iz pečice.
  • Umazanijo očistite takoj po končani peki. V tem primeru boste morali pobrisati le odvečno maščobo s sten pečice, saj se v tako kratkem času umazanija še ne bo utegnila prilepiti na površine v notranjosti. Priprava hrane v pečici je močno vpletena v našo dnevno pripravo hrane, zato je seveda nujno, da jo redno čistimo in tako poskrbimo, da bo hrana, ki jo toplotno obdelujemo v njej, ostala zdrava in okusna.

Za konec

Čiščenje pečice s sodo bikarbono prav tako daje dobre rezultate. Tako očiščena pečica ustvarja dober občutek pri pripravi hrane. Z rednim vzdrževanjem čistoče pa konec koncev prispevate tudi k večji energetski učinkovitosti pečice.

Vir:

https://biokatka.si/ciscenje-pecice-s-sodo-bikarbono/

https://www.porabimanj.info/ciscenje-pecice-s-sodo-bikarbono/

https://njena.svet24.si/clanek/zdravo-zivljenje/5a180cc8be877/odlicen-nasvet-za-ciscenje-pecice

https://www.nasveti.net/kako-ocistiti-pecico

https://depositphotos.com/