Napoved eko dogodkov

Eci objem

Opisi glavnih vrst dogodkov

V družbi ZEOS se zavedamo, kako pomembno je ozaveščanje končnih potrošnikov, zato mu vse od začetkov našega delovanja namenjamo veliko pozornosti in sredstev. Na območju celotne države izvajamo skrbno načrtovane akcije in dogodke, pri njihovi izvedbi pa se povezujemo s številnimi deležniki, kot so: lokalne skupnosti, šole, vrtci, trgovci, proizvajalci EEO, državni in lokalni mediji, izvajalci lokalnih javnih služb ravnanja z odpadki itd.

Predaja zbiralnikov

Uradna predaja infrastrukture za zbiranje e-odpadkov in kotičkov za ponovno uporabo

Po Sloveniji vzpostavljamo mrežo zbiralnikov za oddajo e-odpadkov in mrežo kotičkov za ponovno uporabo še delujočih aparatov. Ob postavitvi novih lokacij imamo navado organizirati manjši lokalni dogodek, na katerem infrastrukturo tudi uradno predamo v uporabo. Prisotni so predstavniki lokalnega komunalnega podjetja in občin. Na dogodke so vabljeni lokalni mediji, ki se vedno radi odzovejo in sporočilo o novi pridobitvi delijo s svojimi bralci/poslušalci.

E-transformer 20

E-transformer 2.0 na obisku

Potujoča učilnica E-transformer 2.0 je bila izdelana v projektu Life Slovenska OEEO kampanja in uporabljena tudi v projektu Life Gospodarjenje z e-odpadki. Po tem smo jo temeljito spremenili in sedaj je namenjena prikazu pomembnosti vseh elementov krožnega gospodarstva v praksi. Na vozilu si lahko obiskovalci ogledajo zanimiva predavanja in video posnetke o krožnem gospodarstvu, muzej aparatov iz naše bližnje in daljne preteklosti, primere trajnih magnetov in proces njihove reciklaže, se preizkusijo v retro računalniških igricah, sodelujejo v zbiralni akciji, izmenjevalnici aparatov in opravijo brezplačni diagnostični pregled nedelujočih aparatov ter se podučijo o optimalni uporabi svojih aparatov, da bodo živeli čim dlje.

Z vozilom obiskujemo izobraževalne ustanove po državi ter različne lokalne in regionalne tradicionalne dogodke.

Eko delavnica

Delavnice za izobraževalne ustanove

Po dogovoru izvajamo na šolah za posamezne razrede izobraževalne delavnice o krožnem gospodarstvu. Udeleženci se na dogodku seznanijo z vsemi zbirno-predelovalnimi skupinami e-odpadkov in odpadnih baterij in zakaj je pomembno, da se e-odpadke in odpadne baterije reciklira. Prav tako tudi dobijo več informacij o drugih elementih krožnega gospodarstva. Spoznajo lokacije za oddajo odpadne in še delujoče opreme in nekaj ostalih načinov pravilnega rokovanja z e-opremo.

Dogodek na stojnici

Ozaveščevalno-zabavne aktivnosti na stojnici

Tradicionalni dogodki v lokalnem okolju so dobro obiskani, zato tudi mi radi sodelujemo na njih, kjer imamo možnost lokalnemu prebivalstvu predstaviti naše storitve. Na posameznem dogodku naši informatorji izvajajo različne zabavno-poučne aktivnosti z naslednjimi rekviziti: e-kolo – sobno kolo, ki proizvaja elektriko, e-labirint – preizkus ročne spretnosti, foto stojnica – fotografiranje z maskoto ECI-jem, telefon na številčnico, ki prav res deluje itd. Tako pritegnemo več obiskovalcev k naši stojnici, kjer jim nato predstavimo tudi vse možnosti rokovanja z aparati.

Izmenjevalnica

Izmenjevalnica še delujočih aparatov

Sami ali skupaj z drugimi organizacijami izvajamo izmenjevalnice še delujočih aparatov. Na dogodkih ponujamo možnost lokalnim prebivalcem, da si izmenjajo svoje še delujoče aparate oz. si izberejo kakšnega izmed tistih na stojnici. Na večjih dogodkih je prisoten tudi serviser, ki aparate pregleda in svetuje, kako jih uporabljati, da bodo delovali čim dlje.

Start-up delavnica

Start-up dogodki

Organiziramo tovrstne dogodke ali pa sodelujemo pri programih za iskanje novih ustanovljenih zagonskih podjetij z inovativno idejo ali izdelkom, ki sicer ne obstajajo drugje na trgu. Le-ta se od drugih podjetij razlikujejo po tem, da raziskujejo nove poslovne modele ter skušajo prodreti na nova tržišča. So pomembna ciljna skupina, osredotočamo se na okoljsko usmerjena in inovativna podjetja ter mlade podjetnike, ki skušajo uspeti z inovativno idejo ali produktom.

Mobilno zbiranje

Mobilno zbiranje

Skupaj z lokalnimi partnerji organiziramo lokalna mobilna zbiranja nedelujočih in še delujočih aparatov. Na vnaprej dogovorjene lokacije in ob terminih, ki so občanom znani vsaj teden dni pred dogodkom potujemo z mobilnim zbiralnikom. Tako nudimo vsem tistim prebivalcem države, ki nimajo druge možnosti za oddajo svojih aparatov, možnost, da tudi oni poskrbijo za elektroniko, ki je več ne potrebujejo.

Zbiralna akcija Rdeči noski

Zbiralna akcija še delujočih in nedelujočih aparatov

Z namenom, da bi dosegli večji učinek pri zbiranju starih aparatov, organiziramo včasih tudi manjšo ali večjo zbiralno akcijo nedelujočih kot tudi še delujočih aparatov. V nekem lokalnem okolju se povežemo s šolami, mediji in drugimi organizacijami, ki skupinsko zbirajo aparate, večkrat tudi tekmujejo med seboj oz. se potegujejo za nagrade. Tako o naših aktivnostih izvedo res vsi prebivalci regije.

Strokovna konferenca

Strokovna konferenca, strokovna delavnica

Z namenom deliti svoje izkušnje z drugimi in pridobiti izkušnje od ostalih organiziramo strokovne konference in delavnice za ciljne skupine.