Pralni stroj

Souporaba

V družbi ZEOS skrbimo za spodbujanje souporabe aparatov – t.i. izposoja električnega orodja.

To pa zajema:

  • (so)organizacijo skupnosti souporabe – svetovanje in pomoč pri vzpostavitvi,
  • promocijo drugih skupnosti souporabe,
  • ozaveščanje o pomembnosti souporabe aparatov (in drugih izdelkov) - preko različnih lastnih in drugih kanalov ter aktivnosti.
Sharing is caring

Primer dobre prakse: SHARING IS CARIG

Mladinski centri kot točke skupnosti souporabe

V sklopu projekta Life Spodbujamo e-krožno skupaj z Mladinsko mrežo MaMa vzpostavljamo v nekaterih mladinskih centrih točke souporabe, kjer si bodo mladi lahko izposodili ali skupaj uporabljali električne oz. druge naprave ter tako krepili vrednote krožnega gospodarstva in trajnostno ravnanje.

Lokacije: Mladinski center Kotlovnica KamnikMladinska postaja MosteMladinski center PrlekijeMKC MariborMladinski center ŽalecMladinski center Gornja RadgonaMladinski center Šmartno ob Paki in Mladinski center Dravinjske doline.

Izmenjevalnica KNJ REČI

Primer dobre prakse: KNJIŽNICE STVARI

Po državi so se pričele vzpostavljati različne knjižnice stvari. Gre za neprofitne izposojevalnice najrazličnejših reči za prosti čas in delujejo po vzoru klasične knjižnične izposoje.

Najbolj znana in obiskana je Knjižnica REČI v Savskem naselju v Ljubljani. V njej poteka tudi stalna izmenjevlnica še delujočih aparatov po principu prinesi šen še delujoči aparat in drugega odnesi.

Vse lokacije knjižnic stvari in izmenjevalnic najdete na našem spletnem zemljevidu.

Uporabne informacije o souporabi

Oblaček

Ekonomija delitve

Skupnosti souporabe delujejo po principu t.i. »ekonomije delitve«. Gre za skupno uporabo izdelkov (ali storitev), kadar je cena določenega izdelka (ali storitve) visoka, za izdelek doma ni prostora ali pa le-ta ni ves čas v celoti izkoriščen(a). Posamezniki, člani neke skupnosti, si lahko izposojajo ali najemajo izdelke (oz. uporabljajo storitve) v skupni lasti ali v lasti nekoga drugega. Tako izposoja električnega orodja deluje na različne načine.

Blok

Dve vrsti pobud za ekonomijo delitve

Neprofitne, ki običajno temeljijo na konceptu knjižnic za izposojo knjig, v katerih so izdelki (pa tudi storitve) na voljo brezplačno (ali včasih za skromno naročnino). Obstajajo odprte in zaprte neprofitne skupnosti.

Komercialne, v katerem podjetje nudi storitve strankam. Dostikrat gre za mobilne aplikacije.
bullhorn.png

Raziskava

Skoraj četrtina Evropejcev je že vsaj enkrat uporabljala storitve souporabe, ponujene prek skupnih platform ekonomije delitve, večinoma v sektorju nastanitve in prometa, le redko pa takšne storitve redno uporabljajo, tj. vsaj enkrat na mesec (4%).

sync-check.png

Aparati (in storitve), primerni za souporabo

* Izdelki, ki jih uporabljaš le nekajkrat na leto in se ti jih ne splača kupiti, saj so predragi ter ti jemljejo prostor (izposoja električnega orodja kot je sesalnik listja itd.).
* Prevozna sredstva kot so avtomobili, kolesa, skiroji, sup-i itd.
* Storitve kot so namestitve, prevoz, gospodinjske storitve itd.