AKCIJA ZBIRANJA ŠE DELUJOČIH APARATOV IZ GOSPODINJSTEV V KAMNIKU, KOMENDI, POSTOJNI IN PIVKI

Skupaj s podjetjem Publikus d.o.o. organiziramo z namenom, da se čim večim še delujočim aparatom, ki jih več ne potrebujete, podaljša njihovo življenjsko dobo, trimesečno akcijo zbiranja še delujočih aparatov iz gospodinjstev.

Poteka v občinah Kamnik, Komenda, Postojna in Pivka – torej v občinah, kjer za ravnanje z odpadki skrbi podjetje Publikus. Poteka bo vse od 18. novembra 2023, ko se prične tudi Evropski teden zmanjševanja odpadkov, pa do 29. februarja 2024. Zbrane aparate bomo poskušali vrniti v lokalno okolje s pomočjo partnerskih organizacij kot sta Depo, trgovino z rabljenimi in preoblikovanimi predmeti iz Vrhnike in Fundacija Vincenca Drakslerja so.p. iz Kranja ter drugih lokalnih organizacij, pri katerih se bo tekom izvajanja akcije pokazala potreba po aparatih iz ponovne uporabe.

Glede na študijo iz leta 2022, ki so jo razvili Inštitut ZN za izobraževanje in raziskovanje (UNITAR) in člani WEEE Foruma v 6 državah, tudi v Sloveniji, se v povprečnem gospodinjstvu nahaja 9 neuporabljenih, vendar delujočih naprav. Raziskave pa kažejo tudi, da se med zbranimi e-odpadki nahaja 2% še delujočih aparatov in dobro je, da jih zajamemo, saj jim tako lahko podaljšamo njihovo življenjsko dobo.

V akciji sodelujete tako, da izpolnite in oddate spletni obrazec, spletno naročilnico, ki jo boste v fizični obliki prejeli tudi v začetku decembra, skupaj z mesečno položnico ali pa izjemoma pokličete na telefonski številki 01 723 82 42 (za občane Kamnika in Komende) oz. 05 720 49 62 (za občane Postojne in Pivke).

Za občane Kamnika in Komende: Akcija zbiranja še delujočih aparatov iz gospodinjstev v občinah Kamnik in Komenda (publikus.si)

Za občane Postojne in Pivke: Akcija zbiranja še delujočih aparatov iz gospodinjstev v občinah Postojna in Pivka (publikus.si)

Še delujoči aparati morajo biti takšni, da jih bo lahko uporabljala še druga oseba, aparate za oddajo pripravite na dan, ki ga boste dogovorili z administratorjem in ne prej, aparate odložite (če je le mogoče) na mesto, ki je zaščiteno pred zunanjimi vplivi (pod streho, nadstrešek, napušč, …). Prav tako je pomembno, da manjše aparate z dodatki (daljinec, kabel, nastavek) oddate v vrečki oz. drugi primerni embalaži (kartonska škatla, …).

Pridružite se zeleni akciji zbiranja še delujočih aparatov od vrat do vrat. Hvala, ker pomagate podaljševati uporabo aparatov.