Eko delavnica v Kamniku v čast novim uličnim zbiralnikom

Delavnica »E-odpadki in naše okolje« je preteklo sredo, 16. junija, na Gimnaziji in srednji šoli Rudolfa Maistra pospremila nedavno predajo uličnih zbiralnikov za stare aparate in baterije občinam Kamnik in Komenda.

Dijaki so se na dogodku spoznali z novo lokalno pridobitvijo in pomembnostjo pravilnega ravnanja s starimi napravami, ki jih več ne potrebujemo ali niso več delujoče.

Izvedli smo jo v sodelovanju z Zavodom Mladinska mreža MaMa v okviru projekta LIFE Gospodarjenje z e-odpadki s sloganom E-cikliraj. Vodja in moderatorji dogodka Urša Dolinšek (ZEOS, d.o.o.), Urban Krevl in Kaja Čop (Zavod Mladinska Mreža MaMa), Admir Betić (Publicus, d.o.o. Ljubljana) in Neža Vavpetič (MC Kotlovnica Kamnik) so dijake na zabaven, a poučen način popeljali v svet e-odpadkov.

Dijaki so se pogovarjali o tem, kako zmanjšati vpliv tovrstnih odpadkov na okolico in se učili pravilnega ravnanja z njimi. Dogodek je popestril kratek kviz, pri katerem so se mladi preizkusili v znanju s področja odpadkov, na koncu pa so se domislili nekaj sloganov – stavkov, ki pozivajo potrošnike k E-cikliranju, kot so:

  • E-ciklirajo stari, E-ciklirajo mladi, ker naš planet imajo vsi radi!
  • Počutite se sveže, kot mi, E-ciklirajte tudi vi!
  • Stari, mladi, E-ciklirajte in pridno e-opremo nabirajte!
  • Vsi od 1 do 100, E-cikliramo lahko!

Dogodek je zaključilo fotografiranje izdelanih plakatov s pomočjo fotostojnice in razglasitev zmagovalne skupine. Dijaki so izkazali interes do varovanja okolja, saj so naredili inovativne in poučne izdelke.