Halogenskim žarnicam so šteti dnevi

Razlog za prepoved prodaje halogenskih sijalk na področju EU je večja poraba elektrike, saj porabijo petkrat več električne energije za enako svetilnost kot fluorescentne in LED sijalke.

Lastnikom trgovin sicer s 1. septembrom seveda še ne bo treba umakniti halogenskih žarnic s polic. Lahko bodo prodali zalogo, ki jo imajo, ne bodo pa jih smeli več nabavljati. Prepoved tudi ne pomeni, da bi morala vsa gospodinjstva nemudoma zamenjati žarnice, le to, da ko bodo v trgovinah pošle zaloge, novih ne bo več mogoče dobiti.

Iz prepovedi so sicer izvzeli usmerjene halogenske žarnice (žaromete ali reflektorje), halogenske žarnice z okovjem G9 in R7S, ki se pogosto uporabljajo za namizne svetilke in projektorje in žarnice za pečice.

Za boljše razumevanje izpostavljamo nekaj pomembnih razlik med posameznimi žarnicami oz. sijalkami:

  • klasična žarnica je imela v stekleni bučki tanko žarilno nitko iz volframa, ki se je med prevajanjem električnega toka zelo segrela, da je začela žareti in oddajati svetlobo (ta žarnica se je umaknila s trga že leta 2009),
  • halogenska žarnica je izboljšana različica klasične žarnice, le da je žarilna nitka obdana s kapsulo, ki vsebuje halogenske soli, ki obnavljajo žarilno nitko, zato ima halogenska žarnica do štirikrat daljšo življenjsko dobo in boljšo svetilnost od klasičnih žarnic,
  • kompaktne fluorescenčne sijalke oz. varčne sijalke, ki se ne imenujejo več žarnice, saj svetlobe ne ustvarjajo z žarenjem: električni tok spodbudi elektrone živosrebrovih atomov (zato so te sijalke nevaren odpadek*), da začnejo oddajati ultravijolično svetlobo, ta pa se na fluorescentni prevleki, s katero je prevlečena notranjost cevi, spremeni v vidno svetlobo,
  • LED-sijalke oz. diode, ki oddajajo svetlobo, delujejo bolj zapleteno: LED-sijalka izkorišča fizikalni pojav, imenovan elektroluminiscenca, pri katerem nekateri polprevodniški materiali oddajajo svetlobo, ko skoznje teče električni tok.

*kompaktne fluorescenčne sijalke oz. varčne sijalke, torej tiste, ki vsebujejo živo srebro, se obdelajo v reciklažnem centru v tujini, kjer se odstrani živo srebro:

  • postopek recikliranja fluorescentnih cevi poteka tako, da se odrežejo aluminijaste kape in izpiha fluorescentni prah, ki vsebuje živo srebro. Količina fluorescentnega prahu predstavlja manj kot 1% celotne mase. Iz fluorescentnega prahu se po postopku suhe destilacije izloči živo srebro. Steklo in aluminijaste kape se uporabijo pri izdelavi surovin za nove sijalke.
  • varčne sijalke se zmeljejo, v posebnih bobnih se izloči fluorescentni prah, ki vsebuje živo srebro, nato pa se po enakem postopku kot pri fluorescentnih sijalkah izloči živo srebro.

Količina živega srebra v sijalkah je sicer izredno majhna, povprečno sijalke vsebujejo 4 mg živega srebra.

V ZEOS-u od leta 2012 dalje zberemo med 130 in 140 tonami odpadnih sijalk, izjema je bilo preteklo leto, ko smo jih zaradi požara pri našem pogodbenem partnerju zbrali 80 ton. Na ravni cele Slovenije pa se je zbralo od 150 do 160 ton odpadnih sijalk. 70% predstavljajo fluorescentne cevi.

Halogenske sijalke sicer oddajajo naravno svetlobo, ki vsebuje vse spektre, enako kot sončna svetloba, zato je ta vrsta svetlobe človeku najbolj prijazna. V zadnjih letih pa so se LED sijalke močno izboljšale in oddajo svetlobo, ki je zelo podobna naravni. Vendar pa zaradi kratkotrajnosti uporabe še niso raziskani vsi vplivi na človeško zdravje.