INCASTRA – Dan ajdovske industrije in podjetništva

Pretekli konec tedna (22. in 23. septembra), smo se pridružili Dnevu ajdovske industrije in podjetništva – InCastri. V petek in soboto so podjetja iz občine Ajdovščina odprla svoja vrata in predstavila svojo dejavnost širši javnosti.

Dvodnevni dogodek je bil namenjen predstavitvi in promociji ajdovskih podjetij. S tem namenom so bili organizirani vodeni ogledi v podjetjih in predstavitve ter zabavni program na osrednjem prizorišču na ajdovskem letališču.

Dogodek je organizirala Ljudska univerza Ajdovščina v sodelovanju z Razvojno agencijo ROD, Območno zbornico za severno Primorsko, Nova Gorica, Območno obrtno-podjetniško zbornico Ajdovščina, Turistično informacijskim centrom Ajdovščina, z Inštitutom za mladinsko politiko in Zavodom za zaposlovanje Republike Slovenije OE Nova Gorica, po naročilu Občine Ajdovščina.

Prvi dan (petek, 22. september) je bil namenjen v prvi vrsti šolajoči se mladini, torej osnovnošolcem 8. in 9. razreda, dijakom strokovno-tehničnih šol in brezposelnim. Zanje so bili organizirani vodeni ogledi in predstavitev dejavnosti, vezanih na delo podjetij.

Drugi dan (sobota, 23. september) pa je bilo dogajanje bolj razgibano in družabno obarvano. Na osrednjem prizorišču se je odvijalo več aktivnosti. Potekal je Fly-in letalski dogodek, na katerem so se srečali piloti ultralahkih letalnih naprav in ostalega splošnega letalstva, odvijale so se predstavitve podjetij na sodoben in interaktiven način ter pester spremljevalni program. Iz osrednjega prizorišča so za obiskovalce organizirali tudi prevoze v podjetja, kjer so po vnaprej določenem urniku potekali ogledi podjetij.

Mi smo se oba dneva dogodku priključili z našim E-transformerjem, v soboto pa tudi z drugimi projektnimi aktivnostmi, tudi ECI-jem (našo maskoto), ki je obiskovalcem popestrila dan ter jim predstavila njihove lokacije uličnih zbiralnikov za stare aparate ter druge možnosti oddaje aparatov, ki ne delujejo več in zakaj je to tako pomembno.

Obiskovalcem dogodka so organizatorji na zanimiv način predstavili čim več ajdovskih podjetij in njihove dejavnosti ter uspešne zgodbe, saj menijo, da so lahko zgled marsikateremu podjetju na slovenskem in po svetu.