Kemično recikliranje | ZEOS

Recikliranje starih plastičnih izdelkov, ki vsebujejo sedaj prepovedane spojine ali t.i. zapuščinske kemikalije, omogoča ustvarjanje surovin iz prej odvečnih materialov. V nasprotju z mehanskim recikliranjem oz. mletjem, kemično recikliranje izolira prepovedane strupene substance ter jih tako izloči iz ponovne uporabe v novih izdelkih. Plastika je polimer, ki se lahko razbije na manjše gradbene enote ter nato ponovno sestavi v drugačni obliki, brez določenih substanc. To je možno doseči tudi z zelo kontaminiranim ali zmešanim plastičnim materialom. Seveda pa so tehnologije še v fazi testiranja in rezultate pilotnih postrojenj trenutno ne moremo preslikati v delujoč obrat.

EuRIC, trgovsko združenje, ki zastopa evropsko industrijo recikliranja, se strinja, da bi lahko kemično recikliranje rešilo plastične odpadke, ki jih trenutno ni mogoče predelati s tradicionalnimi „mehanskimi“ metodami sortiranja. Pojem kemičnega recikliranja zaobjema širok nabor tehnologij, ki niso na enaki stopnji industrijskega razvoja, zato samo kemično recikliranje kot tako ne predstavlja enoznačne rešitve za predelavo plastike. Prav tako bi morala cena nafte doseči vsaj 65-75 dolarjev za sod, da bi polimeri, dobljeni s kemičnim recikliranjem, postali konkurenčni nečistim materialom. Cene nafte trenutno znašajo okoli 40 dolarjev za sod.

Tega postopka predelave plastike ne podpirajo tudi nekatere okoljske organizacije (Gaia: https://www.no-burn.org/chemicalrecycling/), saj je energetsko potraten. Kljub temu pa je primeren za obdelavo plastike, ki je namenjena sežigu ali deponiranju.

V Nemčiji so znanstveniki skupaj s predstavniki industrije ocenili 133 piroliznih procesov, zamišljenih za kemično recikliranje. Samo 2 sta bila pilotna, vsi ostali pa laboratorijski.

 

Krožno gospodarstvo

 

Projekti, ki na ravni EU raziskujejo možnosti kemičnega recikliranja:

Vir: https://www.euractiv.com/section/circular-manufacturing/news/chemical-recycling-promising-for-circular-economy-eu-official-says/

Povezan članek: https://www.euractiv.com/section/energy-environment/opinion/chemical-recycling-of-plastic-waste-no-more/