Mednarodni dan e-odpadkov je bil zelo uspešno izpeljan

Prvi Mednarodni dan e-odpadkov je potekal 13. oktobra 2018 z namenom promocije pravilnega ravnanja z električnimi in elektronskimi odpadki in po besedah glavnih organizatorjev, mednarodna organizacija WEEE forum – združenje shem za ravnanje z električnimi in elektronskimi odpadki, je bila akcija zelo uspešno izvedena.

Ti potrjujejo, da so dan, namenjen e-odpadkom, obeležili v 30 državah širom sveta in s pomočjo 50 različnih organizacij. Paleta različnih dogodkov vse od spletnih kampanj do lokalnih mobilnih zbiranj je pripomogla k dobremu ozaveščanju posameznikov in podjetij o pravilnem ravnanju z e-odpadki.

V Sloveniji smo se prvemu dnevu e-odpadkov v času med 8. in 25. oktobrom 2018 poklonili z veliko ozaveščevalno – nagradno zbiralno akcijo odpadne električne in elektronske opreme z imenom »Ni debate – v Gorenje Surovino dajte stare aparate!«. Organizirali smo jo družba ZEOS, d.o.o. skupaj s podjetjem Gorenje Surovina d.o.o. in medijskim podpornikom Radiem City.

V akciji je sodelovalo 26 šol podravske regije oz. preko 10.000 učencev iz naslednjih šol: OŠ Fram, OŠ Rače, OŠ Dušana Flisa Hoče, OŠ Korena, OŠ Pohorskega bataljona Oplotnica, 2. OŠ Slovenska Bistrica, OŠ Središče ob Dravi, OŠ Rudolfa Meistra, OŠ Gustava Šiliha Laporje, OŠ Partizanska bolnišnica Jesen Tinje, OŠ Rada Lobiča Limbuš, OŠ Prežihovega Voranca Maribor, OŠ bratov Polančičev Maribor, OŠ Franca Rozmana Staneta Maribor, OŠ Toneta Čufarja Maribor, OŠ Slave Klavore Maribor, OŠ Martina Konšaka Maribor, OŠ Franceta Prešerna, OŠ Maksa Durjave, OŠ Janka Padežnika, OŠ Ludvika Pliberška Maribor, OŠ Leona Štuklja Maribor, OŠ Gustava Šiliha Maribor, OŠ Miklavž na Dravskem Polju, OŠ Malečnik in III. Gimnazija Maribor.

Nakatere od njih je obiskal tudi poseben mobilni zbiralnik, ki je izdelan v sklopu projekta Life Gospodarjenje z e-odpadki pod sloganom E-cikliraj.

V akciji so sodelovali tudi ostali občanke in občani, ki so svoje stare aparate prinesli eno izmed lokacij mobilnega zbiralnika ali na enoto Gorenja Surovine v Mariboru – Tezno oz. enoto Gorenja Surovine v Slovenski Bistrici.

Skupaj z učenci, starši in občani smo v sklopu akcije zbrali skoraj 127 ton odpadne električne in elektronske opreme in odpadnih baterij. To pomeni 744 kosov velikih gospodinjskih aparatov, 1.721 kosov televizorjev in monitorjev, 14.069 kosov malih oz. drobnih gospodinjskih aparatov, 6.666 kosov sijalk in 105.945 kosov odpadnih baterij. Rezultati kažejo, da je bila najuspešnejša šola, ki je zbrala največ tovrstnih odpadkov po količini (19 ton) – OŠ Rače. Odlično se je odrezala tudi OŠ Središče ob Dravi, ki je zbrala največ tovrstnih odpadkov po učencu (58 kg/učenca). Obe šoli sta si prislužili prav posebno nagrado – nastop našega znanega raperja Zlatka, ki je tudi ambasador projekta Life Gospodarjenje z e-odpadki.

Hvala lepa vsem za sodelovanje v akciji in čestitke zmagovalcem!