Mestno rudarjenje

Tradicionalno rudarjenje se izvaja pod zemljo, t.i. mestno oz. urbano rudarjenje pa se izvaja nad zemeljsko površino, s pridobivanjem materialov iz telefonov, baterij, polnilcev in ostalih e-odpadkov. Ta oblika rudarjenja lahko ustvari več vrednosti in ima večjo donosnost naložbe kot tradicionalno rudarjenje. E-odpadki imajo do 100-krat višjo koncentracijo plemenitih kovin kot naravna ruda, npr. razmerje količine elementarnega zlata v odpadnih mobilnih telefonih napram količini zlata v enaki masi zlate rude je 100 : 1. Poleg tega pridobivanje iz rude zahteva drobljenje, mineralno procesiranje, hidrometalurše in pirometalurške procese ter izluževanje.
E-odpadki, ki se zberejo mimo uradnih poti zbiranja (ločeno na zbirnih centrih komunalnih podjetij, pri trgovcih z elektroniko, v uličnih zbiralnikih ali v akcijah mobilnega zbiranja) se ponavadi razgradijo v odlagališčih ali pa jih sežgemo. Lahko pa iz njih pridobimo plemenite kovine in tako zmanjšamo svoj ogljični odtis.
Urbano rudarjenje tako postaja pomembna industrijska panoga. Naraščajoča količina e-odpadkov omogoča naraščanje števila podjetij, tudi zagonskih, ki se ukvarjajo z recikliranjem e-odpadkov. Veča se tudi ozaveščenost potrošnikov, ki želijo svoje e-odpadke reciklirati, namesto da bi jih zgolj odlagali. Pozitivni učinki mestnega rudarjenja pa niso le okoljski, saj lahko s tem pristopom zmanjšujemo konflikte v regijah, bogatih z rudninami (npr. DR Kongo).

Vir: Enterpreneur