Mobilko odprl sezono zbiranja starih aparatov v Škofji Loki

V soboto, 6. aprila, je bil naš »mobilko« letos prvič v akciji, postavljen pa je bil na Kapucinskem trgu v Škofji Loki. Skupaj s partnerji - Loška komunala d.d., Škofja Loka in Občina Škofja Loka smo zbirali stare nedelujoče in še delujoče aparate.

Občanke in občani so v letošnjem letu izkazali še večje zanimanje kot lansko leto in nepretrgoma v koloni dostavljali svoje stare aparate, ki so jih hranili po kleteh in podstrešjih.

Poleg oddaje odpadkov so se preizkusili tudi v poganjanju elektrike s posebnim sobnim kolesom in prižigali različne sijalke ter radio, maskota ECI pa jim je pomagala pri ciljanju mobilnih telefonov, kjer so lahko zadeli simbolične nagrade, izpolnili pa so tudi kratko anketo o ravnanju s starimi aparati.

Izkupiček dneva je bil boljši kot lansko leto, saj se je nabralo kar 2.828 kg vseh odpadkov, od tega kar 34 kg baterij, 6 kg sijalk, 1.130 kg TV in monitorjev, 1.077 kg malih aparatov, 90 kg računalnikov in 487 kg velikih gospodinjskih aparatov.

Zbrali pa smo tudi skoraj polno malo paleto aparatov, ki naj bi bili še uporabni in jih bomo predali v ponovno uporabo.

Takole pa je eden od domačinov izkazal svoje navdušenje nad našim obiskom: »Super, se vsaj nekaj dogaja v Loki. Pohvale organizatorjem in osebju na mobilnem mestu, več obiska imajo kot na tržnici pa še nič ne zapraviš, samo narediš nekaj dobrega za okolje.«

Škofja Loka, hvala vam!