O posvetu

Tudi letos smo izvedli v naši družbi ZEOS, d.o.o. naš tradicionalni posvet za predstavnike izvajalcev gospodarskih javnih služb za ravnanje z odpadki, in sicer dne 26. novembra 2018 v Bistri v Tehniškem muzeju Bistra.

Izvedli smo ga pod okriljem Life projekta Gospodarjenje z e-odpadki, ki ga sofinancirata Evropska komisija in Ministrstvo za okolje in prostor RS. Dogodek smo izpeljali skupaj z gosti - Društvom za trajnostni razvoj Duh časa.

V prvem delu so najprej predstavniki družbe ZEOS, d.o.o. (Emil Šehić – direktor, Branka Biček Bizant – področje projektov in Alenka Gruden Belavič – področje ravnanja z odpadki) predstavili rezultate naše družbe oz. našega projekta Life Gospodarjenje z e-odpadki:

  • s področja ozaveščevalnih aktivnosti
  • s področja rezultatov zbiranja e-odpadkov in odpadnih baterij širom Slovenije tako v uličnih zbiralnikih kot v mobilnem zbiralniku, ki se je leto prvič podal na pot spomladi

Nato je s predavanjem »Prehod v krožno gospodarstvo« nadaljeval Borut Bernat iz družbe Ekosij, d.o.o., ki sicer deluje pod okriljem družbe ZEOS, d.o.o..

Za zadnje predavanje pa smo povabili predstavnike Društva za trajnostni razvoj Duh časa, ki so predstavili Računalnike za socialno ogrožene. Z nami sta bila Matjaž Ugovšek in Simona Knavs. So skupina prostovoljcev, računalniških zanesenjakov, ki le stežka gleda, kako cele gore še vedno uporabne računalniške opreme končajo na odpadu. Odločili so se stvari vzeti v svoje roke! Zato že od decembra 2011 zbirajo rabljeno računalniško opremo, jo usposobijo in brezhibne računalnike podarijo posameznikom in družinam v stiski ter neprofitnim organizacijam. Tako prispevajo k zmanjšanju količine odpadkov in z donacijo pomagajo tistim, ki si nakupa računalniške opreme ne morejo privoščiti.

V drugem sklopu dogodka smo za udeležence pripravili delavnico na temo krožnega gospodarstva z naslovom »Kako doseči učinkovito krožno gospodarstvo«. Po skupinah smo si zamislili ideje za posamezni element krožnega gospodarstva in jo razdelali na plakatih ter predstavili ostalim.

Po teoretičnem delu smo si ogledali tudi del stalne razstave v muzeju in potujočo razstavo »Pozor, elektrika!«

Druženje smo zaključili z mislijo, da smo ponovno konstruktivno in v sproščenem okolju razčlenjevali naše izzive.

Veselimo se skupnih aktivnosti tudi v prihodnjem letu.