Ob Svetovnem dnevu voda predstavili nov mobilni zbiralnik za stare aparate

Ob Svetovnem dnevu voda, 22. marca 2018, smo javnosti prvič predstavili naš novi mobilni zbiralnik za stare aparate, sijalke in baterije. Postavljen je bil na parkirišču OŠ Vižmarje – Brod.

V prihodnjih mesecih se bo podal na pot po Sloveniji, kjer bo skupaj z nekaterimi izvajalci gospodarske javne službe za ravnanje z odpadki sprejemal stare aparate predvsem na podeželju.

Napačno odloženi e-odpadki, predvsem stare baterije in sijalke, ki vsebujejo težke kovine, imajo velik negativen vpliv na naše okolje, med drugim tudi na podtalnico. Svetovni dan voda je kot nalašč za predstavitev novega mobilnega zbiralnika za odpadno električno in elektronsko opremo, odpadne prenosne baterije in akumulatorje. Pred OŠ Vižmarje – Brod je zbiralnik prvič sprejemal staro elektroniko, učenci in učenke pa so se poleg oddaje svojih odpadkov preizkusili tudi v poganjanju elektrike s posebnim sobnim kolesom in prižigali različne sijalke.

Mobilni zbiralnik je namenjen zbiranju starih aparatov na podeželju. Tako bodo tudi tistim občankam in občanom, ki sicer nimajo v svoji bližini drugih lokacij za oddajo e-odpadkov, odpadnih sijalk in baterij, nudili možnost, da le-te prinesejo na vnaprej določene zbirne točke blizu doma.

Levi del zbiralnika je namenjen oddaji malih aparatov, TV in monitorjev, mobilnih telefonov, sijalk in baterij, ki se odložijo v posamezne zbiralnike. Velike gospodinjske aparate in hladilno zamrzovalne aparate pa se odda na desnem delu mobilne zbiralnice.

V spomladanskih mesecih boste zbiralnik zasledili na številnih lokacijah, med drugimi tudi v krajih: Škofja Loka, Vrhnika, Novo mesto, Trbovlje, Idrija, Cerkno, Velenje in okoliške občine ter Slovenske Konjice.

Točne termine in mikrolokacije mobilnih zbiranj bomo pravočasno objavljali na spletni strani projekta in drugih spletnih kanalih, prav tako pa bodo podrobnejše podatke o mobilnem zbiranju objavili tudi vsi partnerski lokalni izvajalci gospodarskih javnih služb za ravnanje z odpadki po svojih kanalih.

Pozivamo vse, da se nam pridružijo pri zbiranju starih aparatov na podeželju in s tem poskrbijo za čistejše okolje in kroženje dragocenih naravnih virov. Vabimo tudi vse lokalne izvajalce gospodarskih javnih služb za ravnanje z odpadki, ki se še niso odločili, da bi se pridružili mobilnemu zbiranju z novim zbiralnikom, da se obrnejo na nas in se dogovorijo za termin/e.

Več: 22. marec 2018 – Prvo mobilno zbiranje starih aparatov z novim zbiralnikom v Ljubljani