Prenovljeno ozaveščevalno vozilo E-transformer 2.0

V sklopu naših ozaveščevalnih projektov smo že v prvem projektu izdelali potujočo učilnico t.i. vozilo E-transformer, ki je potovala širom Slovenije. V svoji notranjosti je obiskovalcem razkrivala skrivnosti električne in elektronske opreme s pomočjo implozijske razstave aparatov: TV aparat, LCD zaslon, mobilni telefon, baterije, sijalke, sesalec, hladilnik in pralni stroj. Razstava se je izkazala za zelo smiselno in koristno ter poučno, saj je na zelo plastičen način prikazala vsebnost posameznih aparatov ter s tem posameznika opomnila na pomembnost ločevanja le-teh.

Vozilo E-transformer se je za potrebe tretjega Life projekta Spodbujamo e-krožno popolnoma prenovilo in dobilo dodatek v imenu: 2.0. V sklopu projekta smo naredili korak naprej h krožnemu ravnanju, kjer želimo poleg spodbujanja ločevanja odpadkov pozivati gospodinjstva h koriščenju tudi drugih elementov krožnega gospodarstva kot so servisiranje, ponovna uporaba, souporaba itd.. Vozilo je sedaj popolnoma odprto in obiskovalcem nudi ogled manjšega muzeja aparatov, od katerih so nekateri tudi interaktivni, ogled poučne animacije o krožnem gospodarstvu, preizkus prvih računalniških igric, nudenje nasvetov in storitev s strani lokalnih serviserjev, izvedbo kratkih interaktivnih delavnic in podobno. Z novo vsebino želimo obiskovalcem prikazati kakšni so bili aparati nekoč, kakšni do danes, in kakšne možnosti imajo, ko aparata ne potrebujejo več.

Implozijsko razstavljeni aparati, ki so včasih kraljevali v vozilu, pa so sedaj dobili novo mesto, in sicer v Tehniškem muzeju Slovenije v Bistri v sklopu začasne razstave, ki se je odprla 3. decembra 2021. Tiste, ki si notranjosti prejšnje verzije vozila še niso ogledali, imajo torej možnost, da to naredijo z obiskom muzeja in izvajalci projekta jih zelo lepo vabijo, da se ob priliki oglasijo v Bistri.

Pozivamo vse organizacije, ki bi si želele z obiskom vozila E-transformer 2.0 popestriti svoj dogodek, da se obrnejo na nas po mailu life@zeos.si. Obisk prenovljenega vozila je zaradi sofinanciranja projekta za vse brezplačen.

Povezava: Poučna animacija o krožnem gospodarstvu