Ulične zbiralnike za stare aparate predstavili dijakom Ilirske Bistrice

V torek, 6. novembra 2018, smo obiskali dijake Gimnazije Ilirska Bistrica, kjer smo izvedli delavnico »E-odpadki in naše okolje«, ki je dijakom podrobneje predstavila ulične zbiralnike za stare aparate in baterije.

Le-ti so bili leta 2017 postavljeni v občine Ilirska Bistrica, Logatec, Pivka in Postojna. Dogodek je podkrepil njihovo znanje s področja odpadkov, saj so se spoznali z vsemi pomembnimi vidiki E-cikliranja.

Mladina se je pogovarjala o zmanjševanju vpliva e-odpadkov in odpadnih baterij na okolico in se učila pravilnega ravnanja z njimi preko različnih tehnik: izdelave plakata, sodelovanja v kvizu in izmišljanjem sloganov - stavkov, ki pozivajo potrošnike k E-cikliranju. Zamislili so si naslednje:

  • E-cikliraj in naravo filtriraj!
  • E-cikliraj in profitiraj!
  • E-cikliraj in s tem planet podpiraj!

Delavnico smo izvedli v sodelovanju z Zavodom Mladinska mreža MaMa v okviru projekta LIFE Gospodarjenje z e-odpadki s sloganom E-cikliraj. Moderatorji dogodka Urša Dolinšek (ZEOS, d.o.o.), Urban Krevl (Zavod Mladinska Mreža MaMa) ter Kaja Božič Javno podjetje komunala Ilirska Bistrica, d.o.o. smo bili dijakom v pomoč pri izvedbi.

Na dogodku so dijaki med drugim prišli do zaključka, da bi jih k zmanjševanju pogostosti nakupa prepričale višje cene naprav in njihovo dolgotrajnejše delovanje ter večje zavedanje o škodljivih učinkih nepravilno odloženih odpadkov.

Več: 6. november 2018 – Delavnica E-odpadki in naše okolje v Ilirski Bistrici