V okolici Ptuja postavljeni novi oz. dodatni ulični zbiralniki za stare aparate

Prebivalci občin Juršinci, Gorišnica, Hajdina in Markovci lahko od 16. oktobra 2018 naprej še lažje oddajajo svoje nedelujoče e-naprave in odpadne baterije, saj so na 7 ekoloških otokih dobili ulične zbiralnike za zbiranje tovrstnih odpadkov.

Predstavljeni so bili na dogodku pred Komunalnim podjetjem Ptuj d.d. na Ptuju. Tri dodatne tovrstne ulične zbiralnike pa so na isti dan postavili tudi skupaj z Javnimi službami Ptuj d.o.o. v občini Dornava. Sicer je od leta 2016 v Mestni občini Ptuj postavljenih že 18 takih zbiralnikov, širom Slovenije pa kar 650.

Skupaj z lokalnim partnerjem Komunalnim podjetjem Ptuj d.d. smo na dogodku pred njihovim sedežem predstavila ulične zbiralnike, ki so jih postavili v občine Juršinci (2), Gorišnica (2), Hajdina (1) in Markovci (2).

Prav tako pa smo dodatne ulične zbiralnike postavili skupaj z Javnimi službami Ptuj d.o.o. v občino Dornavo (3). Skupaj z njimi smo sicer že leta 2016 postavili 18 tovrstnih zbiralnikov v Mestno občino Ptuj, ki so jih občani lepo sprejeli.

Na obeh predajah uličnih zbiralnikov so bili prisotni predstavniki obeh lokalnih partnerjev projekta (Komunalno podjetje Ptuj d.d. in Javne službe Ptuj d.o.o.) ter župani zgoraj naštetih občin, ki so skupaj z direktorjem družbe ZEOS, d.o.o. podpisali listino o predaji uličnih zbiralnikov ter nato s simbolično oddajo e-odpadkov pospremili nove zbiralnike na pot.

Lokacije zbiralnikov in kaj lahko oddate vanje

Lokacije uličnih zbiralnikov najdete na spletnem zemljevidu na www.stariaparati.si. Zbiralnike je do danes širom Slovenije prejelo že 167 občin in jih je sedaj skupaj 650.

V zbiralnike lahko oddate male gospodinjske aparate (električne mešalnike, likalnike, tehtnice, ure, grelnike vode, ožemalnike, opekače kruha …), prenosne baterije in akumulatorje, elektronske igrače, računalniško opremo in zabavno elektroniko (mobilne telefone, računalnike, tiskalnike, zvočnike, kalkulatorje, polnilce, fotoaparate, slušalke …) in drugo malo opremo in orodje (sušilnike, električna orodja, brivnike, svetilke …).

V ulične zbiralnike ne sodijo TV in monitorji ter sijalke, saj se lahko razbijejo. Le-te se lahko odda v trgovinah z električno in elektronsko opremo (zeleni koti), v okviru lokalnega mobilnega zbiranja ali na zbirne centre. Prav tako v ulične zbiralnike ne sodijo kakršnikoli drugi odpadki.

V vseh zbiralnikih se je do danes zbralo skoraj 500 ton tovrstnih odpadkov.

Več: 16. oktober 2018 – Lansiranje uličnih zbiralnikov na Dornavi in v okolici Ptuja