Za zdravo Zasavje tudi s pravilnim zbiranjem starih aparatov

V sklopu dogodka »Zasavje za zdravje« in dogodka »Kakšno Zagorje si želimo?«, ki ga je organizirala Srednja šola Zagorje smo dijakom Zagorja ob Savi predstavili problematiko pravilnega ravnanja s starimi aparati.

Na parkirišču v Europarku smo parkirali naš E-transformer, na Srednji šoli Zagorje pa izvedli dve delavnici »E-odpadki in naše okolje«.

E-transformer se je na vhodu v Europark na dan dogodka razstavil v pravo potujočo učilnico, saj ima na strehi vozila nameščeno fotovoltaiko, s pomočjo katere se v notranjosti predvaja video predstavitev. V svojem »trebuhu« pa skriva tudi druge zanimive eksponate, kot so razstavljeni stari aparati, tako da so si lahko vsi obiskovalci ogledali, kako izgleda notranjost pralnega stroja in drugih naprav.

Pred vozilom je dijake zabavala maskota projekta z imenom ECI, preizkusili pa so se lahko tudi v ločevalni igri Odločuj in spretnostni igri E-labirint.

Na delavnicah na šoli pa so se dijaki še podrobneje spoznali z e-odpadki in odpadnimi baterijami in vsemi lokacijami za njihovo oddajo. Med drugim so ponovili lokacije uličnih zbiralnikov, ki jih je družba v njihovo lokalno okolje postavila že pred dvemi leti, in sicer v občine Hrastnik, Litija, Radeče, Šmartno pri Litiji, Trbovlje in Zagorje ob Savi.

Mlade je popeljal v svet E-cikliranja informativen kviz, poleg tega so izdelovali tudi zanimive plakate, kjer so se spoznali z dejstvom, zakaj je pomembno, da se e-odpadke in odpadne baterije E-ciklira. Na koncu dogodka so iskali tudi slogane – stavke, ki pozivajo potrošnike k E-cikliranju in oblikovali naslednje:

  • E-cikliraj, ločuj, naravo spoštuj!
  • E-cikliraj in naravo podpiraj!
  • Z elektriko živiš, E-cikliraj, da preživiš!
  • Pametno zbiraj in E-cikliraj!
  • Pametno se organiziraj in opremo E-cikliraj!
  • E-cikliraj smeti in profitiraj ti!

Dijakom smo bili na dogodku v pomoč moderatorji: Urša Dolinšek in Branka Biček Bizant iz družbe ZEOS, d.o.o. ter Urban Krevl iz Zavoda Mladinska mreža MaMa.

Dijaki so zaključili delavnici z mnenjem, da E-cikliranje ni tako težko, samo lokacije za oddajo starih aparatov moraš poznati. Malo lenobe na stran pa bo šlo!