Zaključek akcije

V letu 2018 se je zbiralo stare aparate za dober namen za Društvo Rdeči noski. Potekala je namreč naša vseslovenska zbiralna akcija z naslovom Stari aparati za otroški smeh.

Akcija je zaključena, danes (6. februarja 2019) pa smo društvu predali na račun okoljsko prijazne in stroškovno učinkovite mreže bon v vrednosti 7.692 EUR.

V akciji se je zbiralo male aparate, ki ne delujejo več, odslužene baterije ter sijalke, in sicer v posebnih zelenih kotih, ki se nahajajo na 64-ih lokacijah poslovalnic Big Bang, d.o.o., Gorenje GSI, d.o.o., Mercator d.d., M Tehnika in MERKUR trgovina, d.d..

V letu 2018 smo na ta način zbrali 202.665 kg hladilno-zamrzovalnih aparatov, 494.290 kg velikih gospodinjskih aparatov, 23.461 kg malih aparatov, 11.707 kg TV in monitorjev, 12.974,8 kg sijalk in 24.117,5 kg baterij. Skupaj torej 769.215,3 kg. Ker smo se organizatorji akcije zavezali, da bomo za vsak kilogram oddanih e-odpadkov in odpadnih baterij v te kotičke namenili Društvu Rdeči noski 1 cent, smo tako danes na dogodku v Ljubljani za bolnišnične klovne namenili 7.692 EUR.
Vsi posamezniki, ki so prispevali svoje stare aparate v akciji, so tako naredili ne le nekaj dobrega za okolje, ampak so bili tudi družbeno odgovorni. Odsluženo opremo so oddali za otroški smeh, ki ga bolnim otrokom in drugim bolnikom pričarajo bolnišnični klovni iz Društva Rdeči noski.

Zeleni koti so na vseh lokacijah sicer stalno postavljeni, kar pomeni, da lahko vsi potrošniki še naprej vanje oddajajo svoje e-odpadke in odpadne baterije in tako še naprej skrbijo za svoje okolje. Na lokacije poslovalnic Big Bang, d.o.o., Gorenje GSI, d.o.o., Mercator d.d., M Tehnika in MERKUR trgovina, d.d. smo jih postavili z namenom:

  • da se približajo potrošnikom tako, da jim skrajšajo poti pri dostavi starih aparatov na zbirno točko, saj jih tako le-ti dostavijo na poti v trgovino (npr. pri nakupu novih baterij),
  • da izboljšajo delež pravilno zbranih malih e-naprav/aparatov, ki zaradi njihove velikosti oz. majhnosti hitro pristanejo med mešanimi komunalnimi odpadki.

HVALA, KER STE Z ODDAJO SVOJIH STARIH APARATOV
NARISALI NASMEH OTROKOM V BOLNIŠNICAH!

Več: 8. januar 2019 – Delavnica E-odpadki in naše okolje v Kidričevem

Foto: Borut Živulović/Bobo