Zamenjaj in pridelaj 3.0

V torek, 23. in v sredo, 24. novembra, se bomo pridružili dogodku Zamenjaj in pridelaj 3.0, kjer bomo občane med 10. in 16. uro na Trgu svobode (zgornji plato) ozaveščali in spodbujali k ponovni uporabi in popravilu aparatov.

Predstavili bomo obnovljeno ozaveščevalno vozilo E-transformer 2.0, ki bo po Sloveniji pričel z ozaveščanjem občanov in občank o podaljšanju uporabne dobe aparatov. V E-transformer 2.0, ki bo postavljen na Trgu svobode, bodo občani lahko prinesli rabljene telefone, kjer bodo serviserji zagotovili manjša popravila, kot sta čiščenje telefonov in nadgradnja programske opreme. Neposredno na lokaciji bo možen tudi odkup starih mobilnih telefonov s strani storitve RISAJKL, ki bodo kmalu predstavili še spletno platformo, na kateri bodo zainteresirani lahko odkup telefona opravili kar prek spleta. Tako boste vašim telefonom, ki prehitro končajo v predalih, podaljšali uporabno dobo in s tem pripomogli k čistejšemu okolju. Najbolj trajnostni aparat je vedno tisti, ki ga že imamo, zato je smiselno, da ga poskušamo uporabljati čim dlje. Občani lahko seveda prinesejo tudi še delujoče električne in elektronske aparate, ki jih ne potrebujejo več in jih oddajo v ponovno uporabo. Vsem zbranim aparatom projektni partner TSD, d.o.o. skozi postopek priprave za ponovno uporabo preveri funkcionalnost in električno varnost ter jih vrne na trg po primerni ceni ali pa jih podari. V kolikor pa imate doma nedelujočo elektronsko opremo, jo prinesete v ulični zbiralnik. Za vso zbrano odpadno električno in elektronsko opremo bo podjetje ZEOS, d.o.o. zagotovilo nadaljnjo obdelavo in predelavo. Vabljeni vsi občani k sodelovanju, saj lahko vsakdo prispeva svoj košček v mozaik bolj varčne uporabe naravnih virov in pomaga naravi zadihati.

Oddaja še uporabnih stvari je mogoča ob izpolnjevanju PCT pogoja, kar velja za vse obiskovalce, starejše od 12 let. Dogodek združuje dva evropska projekta, Life Spodbujamo e-krožno v organizaciji družbe ZEOS, d.o.o. s projektnima partnerjema Zbornico komunalnega gospodarstva pri GZS in podjetjem TSD, d.o.o. in je sofinanciran s strani Ministrstva za okolje in prostor RS ter Evropske komisije in projekt Urbana zemljina za hrano, ki se zaključuje 30. novembra in združuje osem partnerjev, zraven Mestne občine Maribor, ki je vodilni partner, še Društvo aktiviraj se, podjetje Snaga, Zavod za gradbeništvo Slovenije, podjetje Deltaplan, E-ZAVOD, Zavod za projektno svetovanje, raziskovanje in razvoj celovitih rešitev, Inštitut za inovacije in podjetništvo ter Inštitut Wcycle. Glavni cilj projekta je uporaba mestnih odpadkov kot virov za proizvodnjo takšnih zemljin, da se poveča lokalna prehrambena samozadostnost in zmanjša ogljični odtis.