Življenjska doba hladilnika - vse o njej / Še sem uporaben

Življenjska doba hladilnika, kako jo podaljšati in s tem prihraniti denar ter okolje

Se strinjate z mano, da je hladilnik danes nepogrešljivi del vsake kuhinje? Kar težko si predstavljamo, da so nekoč hladili svojo hrano z ledom in snegom. Naprave za hlajenje se vsakoletno izboljšujejo. Po številu nakupov sicer niso primerljive s pametnimi telefoni, ki jih večina potrošnikov zamenja takoj, ko pride na tržišče nov model. Zaradi njegove napačne hladilnika pa se dostikrat zgodi, je je potrebno zamenjat tudi marsikateri tak aparat predčasno. Pa bi se življenjska doba hladilnika lahko podaljšala?

Kakšna je povprečna življenjska doba hladilnika?

Predvidena življenjska doba aparatov je različna, ampak ker se tokrat pogovarjamo o hladilno-zamrzovalnih napravah, se bomo osredotočili le nanje. Vsaka njihova nova generacija ima boljše funkcije in zmogljivosti od prejšnje. Ko pa govorimo o njihovi življenjski dobi, pa se zdi, kot da gre le-ta ravno v nasprotno smer. Življenjska doba starejših hladilnikov je bila nekoč daljša, tudi do 27 let, kot je doba tistih, ki se svetijo na policah danes. Slednja znaša le nekje med 7 in 15 let, seveda pa je to odvisno tudi od posamezne znamke aparata.

Odprta vrata hladilnika v temni sobi

Kako dolgo zdržijo hladilniki različnih blagovnih znamk

Povprečna življenjska doba hladilnika je danes označena med 7 in 15 leti. Proizvajalci nekaterih znanih blagovnih znamk kot sta npr. nam znana Beco in Bosch, v navodilih za hlajenje iz previdnostnih razlogov raje navajajo le obdobje med 7 in 10 leti. Pred morebitnimi pritožbami strank se najlažje namreč zaščitijo ravno s to varovalko. To pa še ne pomeni, da bo njihova naprava po koncu 10. leta delovanja res odpovedala. Le podjetje Liebherr vztraja v navodilih pri številu 15 let in več. Sicer pa načeloma države Skandinavije, Japonske in Nemčije najbolj slovijo po kakovostni in zanesljivosti naprav. In še - točno življenjsko dobo posameznega aparata boste vedno našli v navodilih za uporabo vsakega aparata.

Svetlo moder retro hladilnik

Kaj je boljše - podaljševati življenje starega hladilnika ali kupiti novega?

V kolikor ste še vedno ponosen lastnik ali lastnica starejšega hladilnika, ki še deluje, vam svetujemo, da najprej ugotovite naslednje. Ali se hladilnik iz vidika stroškov še splača obdržati dokler se ne bo popolnoma izrabil ali ne? Dejstvo namreč je, da so starejši hladilniki večji porabniki električne energije od novih, ki so visoko energijsko učinkoviti. Zato najprej preverite, če vaš stari hladilnik deluje še na freon. Če ja, potem vam svetujemo, da ga raje zamenjate z novejšim. Sicer pa lahko brez slabe vesti uporabljate vaš stari aparat do konca njegovega življenja. S tem boste prispevali tudi k zmanjšanju porabe naravnih virov.

Nakup s kartico v svetli beli trgovini

Od česa je odvisna življenjska doba hladilnika

Jasno nam je, da je življenje hladilnika odvisno od več dejavnikov. Življenjska doba hladilnika se določa z metodo izvajanja poskusov in laboratorijskih testov na področju tehnološke zmogljivosti, materialov, oblikovnih značilnosti in skladnost s pravili, ki jih je določil proizvajalec. Zaradi tega lahko življenjska doba hladilnikov, ki so si sicer podobni, različna.

Že pri nakupu hladilnika se odločite za življenjsko dobo svojega hladilnika ob izboru znamke aparata. Ko pa ga uporabljate, pa lahko največ naredite za njegovo dobro počutje, če ga dobro vzdržujete. Kar pa marsikateri lastniki hladilnikov pogosto zanemarite. Redno pravilno čiščenje hladilnika in zamrzovalnika oz. zamrzovalnega dela kot tudi pravilno shranjevanje živil v njem je pomembno. In lahko veliko vpliva na dejstvo kako dolgo bo posamezen aparat živel in tudi koliko energije bo zaradi tega porabil. Pomembno je tudi mesto, kjer je hladilnik postavljen, in sicer čim dlje od radiatorjev in peči.

Polne police v hladilniku in njegovih vratih

Pravilna uporaba hladilnika pomeni daljše življenje naprave

Poskrbite, da bo v hladilniku vedno dovolj prostora za kroženje zraka v njem in polic ne obremenjujte preveč. Sicer bo v primeru prenatrpane naprave zrak v njem slabše krožil in hladilnik se bo moral posledično bolj potruditi, da bo prostor hladil. To pa vpliva tudi na slabše hlajenje živil, ki so v njem in njihovo hitrejšo pokvarljivost. Življenjska doba hladilnika se lahko podaljša tudi tako, da vedno dobro zatesnite vrata hladilnika ali zamrzovalnik. Tako hladen zrak ne bo uhajal ven. Vrat pa tudi ne imejte odprtih predolgo časa, saj to vpliva na hitrejše nihanje temperature v njem in pomembno vpliva na njegovo preobremenitev. Vanj tudi ne postavljajte prevročih stvari in večjih posod ne postavljati tesno na zadnjo stran hladilnika.

Pravilno razporejena živila v hladilniku

Ustrezno čiščenje hladilnika vpliva na višjo starost aparata

Vsaj dvakrat letno, če imate možnost pa tudi večkrat, se lotite čiščenja hladilnega dela hladilno-zamrzovalne naprave. Najprej ga izklopite iz elektrike in iz njega odstranite vsa živila. Očistite ga s krpo in vodo, ki ji lahko dodate sodo bikarbono ali kis ter ga po čiščenju še temeljito posušite. Komponente, kot so predali in police, lahko popolnoma odstranite in jih celo operete v pomivalnem stroju. Med čiščenjem hladilnika ne pozabite gumijastih tesnil, ki jih je potrebno tudi redno menjati. Tudi zaradi tega je življenjska doba hladilnika lahko daljša.

Na idejo, da je zamrzovalnik pripravljen na čiščenje, naj vas usmeri nabrani led v zamrzovalniku. Ta naj ne presega sedem  milimetrov oz. 3-4 krat letno. Ne pozabite pa tudi na zelo pomembno dejstvo, in sicer da se takrat v zamrzovalniku nahaja zelo malo oz. nič živil. Zamrzovalni del najprej čisto odtajajte. To vam bo vzelo en dan. Svetujemo vam, da ne pobirate ledu na silo stran z nožem, prav tako ne poskušajte ledu odstraniti z vpihovanjem vročega zraka. Nato pa ga očistite podobno kot hladilni del. Zamrzovalnik očistite sočasno z drugimi deli naprave in ga po čiščenju ne obremenite takoj preveč.

In še pomemben nasvet! Vsako leto očistite tudi hladilna rebra hladilnika, ki skrbijo, da le-ta boljše dela in na katerih se rad nabira prah.

Posodica sladoleda v zamrzovalniku polnem ledu

Za konec

Ste se uspeli prebiti z mano do konca tega članka? Čestitam! Sedaj ste postali še en izmed odgovornih lastnikov e-naprav, ki boste s svojimi dejanji poskrbeli, da bodo vaši aparati živeli dlje. Podaljšana življenjska doba hladilnika ne bo dobra le za vaš žep, temveč tudi za okolje. Ampak to je že druga zgodba.

Viri:

https://slv.thehouseofchronic.com (Življenjska doba hladilnika. Najbolj zanesljivi hladilniki. Priročnik za hladilnik.)

https://www.dnevnik.si (Življenjska doba gospodinjskih aparatov: veste, kako dolgo bo zdržal vaš hladilnik?)

https://siol.net (Kako izbrati najpomembnejše naprave v kuhinji?)

https://unsplash.com/ (fotografije)