2. Mednarodni dan e-odpadkov v Ljubljani

Včeraj se je zgodil 2. Mednarodni dan e-odpadkov, ki smo ga obeležili tudi v Sloveniji. V sklopu ozaveščevalno-zbiralne nagradne akcije odpadnih prenosnih baterij in akumulatorjev »Prinesi stare baterije« (ki poteka med 1. in 20. oktobrom 2019 na območju Mestne občine Ljubljana) se je na Kongresnem trgu v Ljubljani zgodilo veliko zanimivih poučno-zabavnih aktivnosti na temo e-odpadkov s poudarkom na starih baterijah.

Včeraj se je zgodil 2. Mednarodni dan e-odpadkov, ki smo ga obeležili tudi v Sloveniji. V sklopu ozaveščevalno-zbiralne nagradne akcije odpadnih prenosnih baterij in akumulatorjev »Prinesi stare baterije« (ki poteka med 1. in 20. oktobrom 2019 na območju Mestne občine Ljubljana) se je na Kongresnem trgu v Ljubljani zgodilo veliko zanimivih poučno-zabavnih aktivnosti na temo e-odpadkov s poudarkom na starih baterijah. Na dogodku je simbolično oddal svoje stare baterije tudi podžupan Mestne občine Ljubljana Dejan Crnek. V sklopu akcije organizirano zbira stare baterije 38 prijavljenih ljubljanskih osnovnih šol s skoraj 19.000 učenci, ki so do sedaj zbrali dobrih 4,5 ton odpadnih baterij. Zbiranje poteka še do konca tega tedna in tudi vsi posamezniki lahko sodelujejo z oddajo baterij. Skupaj z Radiem Ekspres, Mestno občino Ljubljana, JP VOKA Snaga d.o.o. in podjetjem Varta. Akcija poteka v sklopu projekta Life Gospodarjenje z e-odpadki (v sofinanciranju Ministrstva RS za okolje in prostor ter Evropske komisije).

Pobuda za ustanovitev Mednarodnega dneva e-odpadkov je prišla v lanskem letu s strani Mednarodne organizacija WEEE forum-a – združenja shem za ravnanje z odpadno električno in elektronsko opremo. V sklopu dogodka želijo z različnimi aktivnostmi dvigniti ozaveščenost posameznikov na področju pravilnega ravnanja z e-odpadki in odpadnimi baterijami ter spodbuditi potrošnike k njihovi pravilni oddaji, saj si želijo povečati tudi njihovo ponovno uporabo in reciklažo, tako na dan dogodka, kot tudi v prihodnosti.

Letos se je dnevu priključilo več kot 100 organizacij iz več kot 40 različnih držav po vsem svetu, ki organizirajo različne vrste promocijskih aktivnosti, od konferenc in delavnic, zbiralnih akcij, tekmovanj in kampanj v družabnih omrežjih ter spletnih vodnikov in iger. Tudi Slovenija je zraven.

Količina e-odpadkov se nenehno povečuje (vsako leto za 3-4%), le-ti pa vsebujejo veliko dragocenih in nevarnih snovi, katere je potrebno pravilno obdelati. Pričakuje se, da bo v letu 2019 svetovno nastalo 50 milijonov ton e-odpadkov. Polovica od njih bo osebnih aparatov kot so računalniki in monitorji, TV ekrani, pametni telefoni, tablice pa tudi večji gospodinjski aparati, grelne in hladilne enote. Vsako leto pa se reciklira le 20% svetovnih e-odpadkov, kar pomeni, da se 40 milijonov ton e-odpadkov odloži na odlagališča, sežge ali pa z njimi nezakonito trguje. Zaradi tega se izgubi precej dragocenih in redkih surovin, posledice teh dejanj pa povzročajo resne zdravstvene, okoljske in družbene težave.

Dogajanje na Kongresnem trgu v Ljubljani

Z namenom ozaveščanja občank in občanov Mestne občine Ljubljana smo organizatorji akcije »Prinesi stare baterije« na dan 2. Mednarodnega dneva e-odpadkov (14. oktobra 2019) organizirali vrsto aktivnosti, povezanih z e-odpadki in odpadnimi baterijami na Kongresnem trgu. Učenci, učitelji in drugi obiskovalci so si lahko ogledali ozaveščevalno vozilo E-transformer, ki ima na strehi pravo sončno elektrarno, v svoji notranjosti pa skriva potujočo razstavo aparatov v obliki »eksplozijskih sestavnic« - od najmanjšega do največjega dela, tako da si je lahko vsak obiskovalec ogledal notranjost aparatov. Na ogled so bili sestavni deli velikih in malih gospodinjskih aparatov, mobilnih telefonov, televizorjev in raznovrstne e-opreme. Večinoma so vsi ti deli primerni za reciklažo.

Poleg vozila smo vsem zainteresiranim na ogled in preizkus ponudili tudi zabavno-poučne E-cikliraj aktivnosti: preizkusili so se v spretnosti in poskušali priti na cilj brez dotikanja labirinta, pognali posebno sobno kolo in z njim prižgali sijalke ali nekatere manjše aparate, se fotografirali s »staro trotlco« in si fotografijo poslali na svoj e-mail, se zabavali s ciljanjem prenosnih telefonov in se s pomočjo magnetne igre učili pravilno ločevati e-odpadke.

Na gostujoči delavnici Hiše eksperimentov so lahko vsi vedoželjni naredili enostavno baterijo z različnimi kovinami in sadjem ter ugotavljali, kje je skrita elektrika. Baterijo so nato uporabili za poganjanje električne naprave in spoznali, da so lahko tudi sami del delujoče baterije. 

Z obiskom na dogodku in oddajo svojih starih baterij v zbiralnik je obiskovalce pozdravil podžupan Mestne občine Ljubljana Dejan Crnek, pridružili so se mu tudi ambasadorji projekta Life Gospodarjenje z e-odpadki: Zlatko, Mojca Mavec in Andrej Težak – Tešky. 

Tešky je celodnevne aktivnosti tudi moderiral ter za vse sladkosnedne občanke in občane v popoldanskem času pripravil v zameno za pest baterij Čist hud šmorn.

Fotografije z dogodka: https://www.flickr.com/photos/eodpadki/albums/72157711345691461

Trenutne zbrane količine

V sklopu akcije organizirano zbira stare baterije 38 prijavljenih ljubljanskih osnovnih šol s skoraj 19.000 učenci, ki so do sedaj zbrali dobrih 4,5 ton odpadnih baterij. Potegujejo za tri glavne nagrade (koncert glasbenika Zlatka). Koncert si bodo prislužile: šola, ki bo zbrala največ odpadnih baterij na šolo; šola, ki bo zbrala največ odpadnih baterij na učenca in šola, ki se bo po mnenju organizatorjev najbolj potrudila pri širjenju informacij o akciji po svoji kanalih. Nagrajeni bodo tudi koordinatorji akcije na posamezni šoli.

Katere šole so trenutno v prednosti se lahko spremlja tule.

Zbiranje vse do konca tega tedna

Zbiranje poteka še do konca tega tedna (do 20. oktobra 2019), zato se lahko vrstni res šol še zelo spremeni. V petek, 18. oktobra 2019 bodo organizatorji akcije zakrili trenutne rezultate, da bo pričakovanje še malo večje, končni rezultati akcije pa bodo znani v četrtek 24. oktobra 2019 in bodo objavljeni na spletni strani akcije www.starebaterije.si.

Šolam pri zbiranju lahko pomagajo tudi vsi posamezniki in to tako, da svoje stare baterije namenijo eni izmed sodelujočih v akciji. To lahko naredijo na dva načina: ali stare baterije predajo osebi, ki hodi na določeno šolo oz. tam dela, ali pa jih sami odnesejo na eno izmed javnih zbirnih točk v sklopu te akcije ter s tem sodelujejo v nagradni igri. Tri javne zbirne točke bodo na voljo vse do konca akcije, in sicer:

  • na Radiu Ekspres (Stegne 21c, 1000 Ljubljana): v času med 1. in 20. oktobrom 2019 od ponedeljka do petka med 8:00 in 16:00
  • na Zbirnem centru Povšetova (Povšetova 2, 1000 Ljubljana): v času med 1. in 20. oktobrom od torka do sobote med 11:00 in 18:00
  • na Zbirnem centru Barje (Cesta dveh cesarjev 101, 1000 Ljubljana): v času med 1. in 20. oktobrom 2019 od ponedeljka do sobote med 6:00 in 20:00

Še vedno velja, da na teh treh lokacijah ob oddaji vsaj 10-ih odpadnih baterij vsak posameznik prejme majhno pozornost in lahko sodeluje v žrebu za večje nagrade.

Vrste starih baterij, ki se zbirajo v akciji »Prinesi stare baterije«

V sklopu akcije se zbira baterije iz igrač, daljincev, ure, fotoaparata, ročne ure, kalkulatorjev, osebne tehtnice (z oznakami AA, AAA, AAA, DC, 9V) in večje baterije iz prenosnih telefonov, računalnikov, robotskega sesalca, električnega orodja itd.
Ne zbira pa se avtomobilskih in industrijskih akumulatorjev (to je poseben odpadek).

Več informacij o baterijah (kako se pravilno ravna z baterijami, zakaj je potrebno odpadne baterije ločeno zbirati in reciklirati, kaj vse se zgodi z baterijami, ko jih oddamo v reciklažo in nekaj zanimivih dejstev o baterijah) najdete na povezavi: Zanimivosti o baterijah

Več: 14. oktober 2019 – 2. Mednarodni dan e-odpadkov