Pričetek akcije Prinesi stare baterije

S prvim oktobrom smo pričeli z našo novo ozaveščevalno-zbiralno nagradno akcijo odpadnih prenosnih baterij in akumulatorjev »Prinesi stare baterije«, ki jo organiziramo skupaj z Radiem Ekspres, Mestno občino Ljubljana, JP VOKA Snaga d.o.o. in podjetjem Varta.

Potekala bo med 1. in 20. oktobrom 2019 na območju Mestne občine Ljubljana, njen častni ambasador pa je župan g. Zoran Janković. V sklopu akcije bo organizirano zbiralo stare baterije 38 prijavljenih ljubljanskih osnovnih šol, ki se bodo na ta način potegovale za 3 glavne nagrade. Svoje stare baterije bodo lahko akciji namenili tudi vsi posamezniki, ki bodo za svoj trud prav tako nagrajeni. V čast odpadnim baterijam bomo v ponedeljek, 14. oktobra 2019, namenili poseben ozaveščevalno-zabavni dogodek na Kongresnem trgu v Ljubljani, na ta dan bo sicer potekal tudi 2. Mednarodni dan e-odpadkov. Akcija poteka v sklopu projekta Life Gospodarjenje z e-odpadki (v sofinanciranju Ministrstva RS za okolje in prostor ter Evropske komisije).

V akciji sodeluje kar 38 prijavljenih ljubljanskih osnovnih šol, ki med seboj tekmujejo v zbiranju starih baterij in se tako potegujejo za tri glavne nagrade (koncert glasbenika Zlatka, ki je sicer ambasador projekta Life Gospodarjenje z e-odpadki). Pri tem jim bodo pomagali vsi zaposleni na šoli, učenci s starši in njihovimi sorodniki, prijatelji ter sodelavci. Zbrane količine po posameznih šolah oz. katere šole so trenutno v prednosti se bo lahko tekom akcije spremljalo na podstrani akcije. Koncert si bodo prislužile: šola, ki bo zbrala največ odpadnih baterij na šolo; šola, ki bo zbrala največ odpadnih baterij na učenca in šola, ki se bo po mnenju organizatorjev najbolj potrudila pri širjenju informacij o akciji po svoji kanalih. Nagrajeni bodo tudi koordinatorji akcije na posamezni šoli.

V akciji lahko sodelujejo tudi vsi posamezniki, ki se bodo v oktobru nahajali v Mestni občini Ljubljana, za oddajo odpadnih baterij imajo na voljo več zbirnih točk (lokacije najdete na www.starebaterije.si). Na teh lokacijah ob oddaji vsaj 10-ih odpadnih baterij vsak posameznik prejme majhno pozornost in lahko sodeluje v žrebu za večje nagrade. Svoje stare baterije lahko posamezniki ob oddaji namenijo izbrani sodelujoči osnovni šoli in jim tako pomagajo do morebitne zmage.

Letos bo potekal že 2. Mednarodni dan e-odpadkov, in sicer 14. oktobra 2019 med 9:00 in 17:00 na Kongresnem trgu v Ljubljani, z namenom promocije pravilnega ravnanja z električno in elektronsko opremo po vsem svetu v organizaciji WEEE foruma. V Sloveniji se bodo dnevu oz. e-odpadkom (kamor sodijo tudi odpadne baterije) poklonili s posebnim dogodkom v sklopu zbiralne akcije starih baterij, ki bo potekal v centru Ljubljane in na katerega so vabljeni vsi zainteresirani posamezniki in skupine (zanje je potrebna predhodna rezervacija). Obiskal nas bo župan Mestne občine Ljubljana g. Zorana Janković, ki je tudi častni ambasador akcije »Prinesi stare baterije« in ambasadorji projekta Life Gospodarjenje z e-odpadki (Zlatko, Andrej Težak - Tešky in Mojca Mavec), ki bodo simbolično odvrgli svoje odpadne baterije v zbiralnik. Zbirali bomo odpadne baterije, si ogledali vozilo E-transformer, izvajali zabavno-poučne E-cikliraj aktivnosti, se zabavali z enim izmed tekmovalcev MasterChefa Andrejem Težakom - Teškyem (ki je tudi ambasador projekta Life Gospodarjenje z e-odpadki) ter eksperimentirali s Hišo eksprimentov (do 15:00). Udeležba na dogodku je brezplačna.

Več: 1. oktober 2019 – Pričetek akcije »Prinesi stare baterije«