V poklon čisti vodi Mariborčani zbrali za tri mrežaste palete starih aparatov

Na dan, ko se širom sveta obeležuje naravno dobrino - vodo, smo organizatorji ozaveščevalno-zbiralne akcije »Stari aparati za prihodnost« Pokrajinski muzej Maribor in družba ZEOS, d.o.o. (v okviru projekta Life Gospodarjenje z e-odpadki) zaključili z zbiranjem malih gospodinjskih aparatov, odpadnih sijalk in baterij.

Izmed vseh prinesenih kosov so v muzeju izbrali kar 40 aparatov, ki so bili zanimivi za njihovo muzejsko zbirko, tri najbolj zanimive pa tudi nagradili. Preostalo prineseno pa smo v družbi ZEOS oddali okolju primerno obdelavo. Tako smo s skupnimi močmi dodali svoj prispevek k čistejši naravi.

K onesnaženi vodi pripomorejo med drugim tudi napačno odloženi e-odpadki, še posebej zaradi težkih kovin v sijalkah in baterijah, ki imajo velik negativen vpliv na vodni krog. Le s pravilnim ločevanjem tovrstnih odpadkov omogočimo njihovo pravilno nadaljnjo obdelavo in posledično čistejšo vodo.

Vse od 19. marca so zato Mariborčani v sklopu akcije "Stari aparati za prihodnost" v Pokrajinski muzej Maribor prinašali odsluženo elektroniko. Ob koncu akcije smo zbrali za tri mrežaste palete starih aparatov, sijalk in baterij. Od zbranega so v muzeju obdržali 40 najstarejših in najbolj zanimivih malih gospodinjskih aparatov, ki jih bodo vključili v svojo muzejsko zbirko. Nabralo se je veliko kavnih mlinčkov, brivskih aparatov, stacionarnih in mobilnih telefonskih aparatov, gospodinjskih mešalnikov. Darovalci so skupaj s predmeti muzeju zaupali tudi zgodbe, vezane na te predmete in jim s tem dali še dodatno vrednost. Od vseh predmetov, zbranih v akciji »Stari aparati za prihodnost« so posebej izstopali trije, in sicer moški brivnik iz leta 1956, potovalni likalnik iz 60-ih let 20. stoletja in glasbeni center z gramofonom, kasetofonom in radiem iz leta 1972. Te sta Pokrajinski muzej Maribor in družba ZEOS nagradila s praktičnimi nagradami.

Zbiralno ozaveščevalno akcijo »Stari aparati za prihodnost« smo zaključili na Svetovni dan voda, na Trgu svobode pred Pokrajinskim muzejem Maribor. Obiskovalci so si lahko v "trebuhu" posebnega multimedijskega vozila E-transformer ogledali notranjost različnih aparatov, pred njim pa so mimoidoče s pomočjo magnetkov učili pravilnega ločevanja odpadkov. S poganjanjem posebnega sobnega kolesa, s katerim so obiskovalci lahko poslušali radijska poročila, so se podučili o tem, koliko elektrike je potrebno proizvesti za delovanje vsakdanjih naprav v gospodinjstvu, maskota projekta Life ECI pa je vse najmlajše spravljala v smeh in jih bodrila pri igrah.

Organizatorji se ob zaključku akcije iskreno zahvaljujemo vsem, ki so prispevali svoje aparate in s tem prispevali svoj delež k ohranjanju tako kulturne dediščine kot tudi okolja. Iskrena hvala tudi medijem, ki so zaslužni za uspeh akcije.

Več: 22. marec 2019 – Stari aparati za prihodnost (zaključek akcije)

20. marec 2019 – Akcija Stari aparati za prihodnost (v polnem teku)