• Glava Bg

Zakaj je pomembno pravilno ločevanje OEEO in OPBA?

Ste se kdaj vprašali, koliko različne električne in elektronske opreme potrebujete v enem samem dnevu? Medtem ko so ljudje nekoč živeli povsem udobno brez električne in elektronske opreme, si danes ne moremo predstavljati življenja brez sodobne tehnologije, ki jo uporabljamo vsak dan, tako na delovnem mestu kot tudi doma.

Zjutraj nas prebudi budilka. Prižgemo luč. Nato si na štedilniku skuhamo kavo ali pa v grelniku zavremo vodo za čaj. V toasterju popečemo kruhke, iz hladilnika vzamemo namaz ter si z električnim mešalnikom stisnemo sveži pomarančni sok. Prižgemo si radio, da ujamemo prve jutranje novice. S sušilnikom si posušimo mokre lase, z likalnikom si zlikamo srajco, vzamemo telefon in že smo na poti v službo,... Ura še ni niti osem in smo uporabili že ducat električne in elektronske opreme.

Zaradi hitrega tehnološkega napredka električna in elektronska oprema hitro postane zamenljiva s sodobnejšo tehnologijo. Vse to predstavlja resno vprašanje: kaj storiti z odsluženo električno in elektronsko opremo?

Ko električno in elektronsko opremo ne potrebujemo več, jo moramo hraniti ločeno od ostalih odpadkov, da se ne poškoduje ali onesnaži z nevarnimi ali drugimi snovmi. Če jih zbiramo ločeno in recikliramo, lahko iz njih pridobimo celo vrsto še uporabnih materialov in surovin, ki bi ob nepravilnem odlaganju povzročali škodljive učinke tako nam kot okolju.

logo footer